blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG fingolfin
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Fingolfin



Ainulindalë
pridal Fingolfin 21.3. 2007 o 21:29



Eru, Hudba Ainur, stvorenie Eä 

 

   Bol Eru, Jediný, ktorý sa v Arde nazýva Ilúvatar, najprv stvoril zo svojích myšlienok Ainur, Svätých. Eru sa im prihováral, predkladal im svoje zmýšlanie cez hudbu a Ainur pred ním spievali a on bol rád. Zo začiatku však nebol medzi Ainur súzvuk, pretože každý z nich chápal len tú časť Ilúvatarovho zmýšľania, z ktorej boli stvorení. Preto ich Ilúvatar zvolal a povedal: „Chcem, aby ste spievali a hrali túto Veľkú hudbu v súzvuku a preukázali silu svojích myšlienok a nápadov, ja budem sedieť a načúvať."


    A Ilúvatar načúval tejto prvej hudbe a dlho bolo všetko v poriadku až kým sa do srdca Melkorovho, ktorému boli medzi Ainur dané najväčšie dary moci a poznania (mal časť zo všetkých darov-schopností Ainur), nevkradla túžba pretkať hudbu vlastnými myšlienkami odlišnými od ostatních Ainur. Ihned sa do hudby vzniesol chaos, myšlienky niektorích Ainur sa narušili, ďalší začali ladiť podľa Melkora. Ilúvatar však stále sedel a načúval až kým chaos takmer prerástol v búrku. Tu Ilúvatar vstal a na jeho tvári bol úsmev, pričom zdvihol ľavú ruku. Vznikla druhá hudba, naberala na sile a kráse, no Melkor s ňou zápolil a chaos zosilnel. Niektorí Ainur boli zarazení a prestali spievať, pričom Melkor získal prevahu. Tu vstal Ilúvatar druhý-krát a jeho tvár bola prísna, tentokrát zdvihol pravú ruku a začala sa rozvíjať tretia hudba. Zrazu to bol súboj dvoch melódií - jednej hlbokej, šírej a krásnej, ale pomalej a pretkanej nezmerateľným žiaľom - druhej hlučnej a marnej a nekonečne sa opakujúcej. Táto nezhoda bola tak silná, že sa pod ňou otriasali Ilúvatarove siene a začala sa šíriť do dosiaľ nedotknutých miest. Ilúvatar vstal po tretí-krát a bolo strašné sa na neho čo i len pozrieť, jediným zdvihom oboch rúk vytvoril akord tak silný, že Veľká hudba ihneď skončila.

 

   Ilúvatar riekol: „Mocní sú Ainur a najmocnejší medzi nimi je Melkor, ale vedzte, že ja som Ilúvatar a ukážem vám čo ste spievali a vytvorili, vy pochopíte, aj ty Melkor, že nikto nemôže zmeniť hudbu mne napriek a ten kto sa o to pokúsi len pochopí, že je mojím nástrojom a vytvoril veci, ktoré nezamýšľal." Ainur dostali strach, lebo týmto slovám nechápali a Melkor ostal zahanbený a v jeho vnútri sa usadil hnev. Ilúvatar  ich vyviedol do Prázdnoty a ukázal im obraz - vidinu, nový Svet v Prázdnote s vlastnou odvíjajúcou sa históriou a Ainur žasli. Ilúvatar znovu prehovoril: „Hľa, vaša Hudba! A každý z vás tu nájde to čo vymyslel alebo doplnil sám." Mnoho toho ešte Eru povedal no Ainur zaskočilo, že v tejto vidine uzreli aj veci nepoznané, pretože Eru im cez hudbu neukázal celé svoje zmýšľanie a len on vie, čo chystá. Takto Ainur uzreli Ilúvatarove deti - Prvorodení Eldar (Elfovia) a Nástupcovia Edain (Ľudia) - a zamilovali si ich, pretože boli iní ako oni sami, cudzí a slobodní ako odraz mysle Ilúvatarovej.

 

    Mnohí z najmocnejších Ainur sa na tento obraz upli celou svojou mysľou a výnimkou nebol ani Melkor, ktorý zprvu presviedčal sám seba, že chce všetko usporiadať pre dobro Ilúvatarových detí, no v skutočnosti im závidel pre ich dary, ktoré im Ilúvatar sľúbil. Túžil si ich podmaniť, byť ich Pánom a vládnuť svojou vôľou nad vôľou iných. Ostatní Ainur však na tento Svet (ktorému Elfovia hovoria Arda - Zem) pozerali s bázňou. Boli medzi nimi aj najmocnejší: Manwë - je vzduchom a vetrom, najušľachtilejší z Ainur a v mysli Ilúvatarovej bratom Melkora; Ulmo - najviac zasvätený do Eruovej hudby, Pán vodstiev (vo vode doposiaľ znie ozvena Hudby Ainur); Aulë - zahĺbaný do zeme, ktorému dal Ilúvatar schopnosti a poznatky sotva menšie ako Melkorovi. Manwë a Ulmo boli od počiatku spojencami (aj Eruovým pričinením) a  najvernejšie slúžili Ilúvatarovi. Aulëho potešením bol tvorivý čin a stvorená vec nie vlastníctvo a nadvláda ako u Melkora.

 

    Práve keď Ulmo hovoril o kráse vody, ktorá teraz nadobudla nové formy aj nedobrovoľným pričinením Melkorovým (jeho chlad spôsobil vznik snehu a ľadu), bol obraz Ardy pre Ainur odňatý a Ainur si prvý-krát uvedomili existenciu tmy. Medzi nimi nastal nepokoj, ale Ilúvatar povedal: Eä! Nech veci sú! Vyšľem do srdca Sveta nehynúci plameň a Svet BUDE, a kto z vás chce, môže doň vstúpiť." A Ainur vedeli, že toto už nieje len vidina, ale niečo nové, čo stvoril Ilúvatar: Eä, Svet, ktorý JE.

 

    Mnohí z najväčších a najkrásnejších Ainur sa s Ilúvatarom rozlúčili a vstúpili do Eä pod podmienkou, že ich moc bude naďalej uzavretá a viazaná vo Svete, budú v ňom navždy až kým nebude úplný, takže oni sú jeho životom a on ích - stali sa z nich Valar - Mocnosti Sveta. Po vstupe, však boli Valar ohromení, pretože nič v Eä nemalo svoj tvar a bola tma. Pochopili, že Veľká hudba (a ukázaná vidina) bola len myšlienkou, ktorú musia oni uskutočniť a pripraviť tak sídlo pre príchod Ilúvatarových detí. Tak sa začala ich veľká práca s hlavným podielom Manwëho, Ulma a Aulëho, no od začiatku tam bol aj Melkor, ktorý pred ostatnými Valar povedal: Toto bude moje vlastné kráľovstvo a vyhradzujem si ho len pre seba." Nato Manwë povolal do Eä mnoho veľkých i menších duchov (Maiar), aby pomáhali ostatným Valar a Manwë riekol Melkorovi: „Toto kráľovstvo si nezaberieš, mnohí tu pracovali nie menej ako ty."  Takto vznikol boj medzi Melkorom a ostatnými Valar. Melkor sa načas stiahol a Valar s pomocou mocných duchov začali "budovať" pohoria, doliny, oceány, rieky ........   .Niektorí z nich sa zaodeli do podoby Ilúvatarových detí (pretože láska k nim ich priviedla do Eä), aj keď v ich skutočnej podobe boli aj pre Eldar ťažko vnímateľní, niekedy sa zaodeli do svojej myšlienky, zviditeľnenej v podobe hrozného majestátu.

 

    Melkor videl čo bolo vykonané a závidel Valar ich krásu a slávu na pohľad a blaženosť. Taktiež prijal viditeľnú podobu - ako hora brodiaca sa oceánom s hlavou nad oblakmi, odetá do ľadu a korunovaná dymom a ohňom, s očami pripomínajúcimi plameň, ktorý spaľuje žiarou a prebodáva smrtiacim chladom - a vyrútil sa na Ardu s mocou a majestátom. Tak sa začala prvá bitka o Ardu, pretože Melkor ničil všetko čo Valar zhotovili - rúcal hory, vylieval oceány, no aj tak nebola snaha Valar marná, pretože Zem sa postupne ztvárnila a upevnila aj keď nie tak ako to Valar zamýšlali. Takto bolo nakoniec v Hlbinách času vybudované sídlo Ilúvatarových detí.



Prístupov 3742
Kvalita článku
(100%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ainulindalë
[ 21.3.2007] (príspevkov 2)